Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 


Αθήνα 27/1/2021

Προς την Υπουργό Παιδείας κα. Κεραμέως και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μενδώνη

ΘΕΜΑ: Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη δια ζώσης λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολείων αντιτίθεται στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που υποστηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού

 

Αξιότιμες κυρίες Υπουργοί,

Η τέχνη κι ο πολιτισμός (θέατρο, χορός, κινηματογράφος) πλήττονται ανεπανόρθωτα και συνεχίζουν να απαγορεύονται αυστηρά με επέκταση της κυβερνητικής απόφασης (Δ1α/Γ.Π.οικ.:4992). Σύσσωμοι, οι ωρομίσθιοι καθηγητές χορού και κινηματογράφου των καλλιτεχνικών σχολείων ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή αντίφαση η οποία μας προκαλεί αίσθημα αφενός αμηχανίας και αφετέρου φόβου.

Βάσειτης προαναφερθείσας απόφασης, οι καλλιτεχνικές δομές εκπαίδευσης της χώρας υποχρεούνται να αναστείλουν τη (δια ζώσης) λειτουργία τους, διατηρώντας τη δυνατότητα τηςτηλε-εκπαίδευσης. Αντιθέτως, την ίδια στιγμή με ανακοίνωση της κα Κεραμέωςκαλεί τους ίδιους καθηγητές να παρουσιαστούμε την 1η Φεβρουαρίου στα σχολεία μας και να διδάξουμεδια ζώσης τα μαθήματα τουχορού και του κινηματογράφου.

Το γεγονός αυτό μας καλεί να αναρωτηθούμε,πρωτίστως, για το πώς είναι δυνατό οι σχολές χορού, θεάτρου και κινηματογράφου να είναι κλειστές,την ίδια στιγμή πουστο σχολείο επιτρέπεται το ίδιο μάθημα, με τους ίδιους καθηγητές, και τους ίδιους μαθητές. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερο  ποσοστό μεταδοτικότητας του covid-19 σε μια αίθουσα σχολής χορού/θεάτρου χορού/κινηματογράφου από ότι σε μια αίθουσα σχολείου; Δευτερευόντως, μας προκαλεί προβληματισμό και φόβο αναφορικά με το πόσο ασφαλές είναι να ασκήσουμε με υγειονομική ασφάλεια το επάγγελμά μας δεδομένου της ιδιαιτερότητας της φύσης του μαθήματοςμας (χορός). Επισημαίνουμε ότι οι σχολικές τάξεις μαθημάτων κίνησης αριθμούν έως και εικοσιπέντε μαθητές σε ανεπαρκείς, μη ορθά εξοπλισμένες αίθουσες.

Προς υπεράσπιση του καλλιτεχνικού κλάδου, εαυτών και συναδέλφων, όπως και των μαθητών μας και των οικογενειών τους:

Αιτούμαστε μια κοινή καιορθολογικήαπόφαση για το μάθημα του χορού, θεάτρου και κινηματογράφου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, βάσειυγειονομικού πρωτοκόλλου.

Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέματος. Διαμαρτυρόμαστε εντόνως και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας. Αναμένουμε τη δημόσια απάντησή σας πριν προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια διαμαρτυρίας.

 

Επιπροσθέτως, διευκρινίζουμε και τονίζουμε ότι εμείς, οι καθηγητές κληθήκαμε για ανάληψη υπηρεσίας, από την εκάστοτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης,μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρόσληψήμας έλαβε χώρα κατόπιν πολλαπλών υπομνημάτων από πλευράς των ωρομίσθιων καθηγητών τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής,όσο και προς την επιστημονική επιτροπή αρμόδια για την αξιολόγηση των αιτήσεών μας. Ο λόγος ήταν η πρωτοφανής καθυστέρηση της διαδικασίας (προκήρυξη, αξιολόγηση αιτήσεων, επαναξιολόγηση, προσλήψεις). Το γεγονός δυστυχώς, δε θεωρείται μεμονωμένο καθώς έχει επαναληφθεί και σε προηγούμενα έτη. Η φετινή καθυστέρηση θα έχει ως συνέπεια να μη διαθέτουμε επαρκή χρόνο να αναπτύξουμε και να ολοκληρώσουμε την απαιτούμενη ύλη. Επιπλέον, οι καθηγητές βρισκόμαστε σε καθεστώς ανεργίας από τον τερματισμό της προηγούμενης σχολικής χρονιάς πράγμα το οποίο δυσχεραίνει τις συνθήκες διαβίωσής μας. Τέλος, ξεκινώντας τη φετινή χρονιά με καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον μηνών κινδυνεύουμε μετά το πέρας της βρεθούμε χωρίς τα απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να πληρούμε τις προϋποθέσεις υπαγωγής μας σε πρόγραμμα του οργανισμού απασχολήσεως εργατικού δυναμικού. Πράγμα το οποίο ισούται με μηδενικό εισόδημα.

 

Στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις, αλλά και διάλογο.


Κίνηση ωρομισθίων καθηγητών χορού και κινηματογράφου των Καλλιτεχνικών Σχολείων

kinisi.kathigiton.kall.sxoleia@gmail.com

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αμεση απάντηση για την ασφαλή διεξαγωγή μαθημάτων ΧΟΡΟΥ στα καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια.

  Αθήνα 4/2/2021 Προς την Υπουργό Παιδείας κα. Κεραμέως και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μενδώνη Θέμα: Άμεση απάντηση για την ασφαλή διεξαγωγή μαθημάτων ΧΟΡΟΥ στα καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια. Αξιότιμες κυρίες Υπουργοί, Πέρασαν 8 ημέρες ημέρες χωρίς απάντηση στο κατεπείγον ερώτημα μας   προς τα υπουργεία παιδείας και πολιτισμού αναφορικά με την υγειονομική ασφάλεια της δια ζώσης διδασκαλίας στα καλλιτεχνικά σχολεία. Σύσσωμοι, οι ωρομίσθιοι καθηγητές χορού και κινηματογράφου των καλλιτεχνικών σχολείων τονίζουμε ότι η διακοπή της τηλεκπαίδευσης και η προσέλευσή μας στις αίθουσες (χωρίς ανοιχτό εξαερισμό, μικρότερης αναλογίας αριθμού ανθρώπων σε κλειστούς χώρους από τον επιτρεπόμενο βάσει κυβερνητικών αποφάσεων) για κοινή σωματική άσκηση η οποία κατά τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησής σε δημόσια συζήτηση είναι υγειονομικά επικίνδυνη λόγω των «εκπνεόμενων σωματιδίων», εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία όλων μας. Συνεχίζουμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την α